Aquafaba – en alsidig og budgetvenlig ingrediens

A faba hva for noget… Hvis ikke du endnu har hørt om aquafaba, så er du i gang med at opdage en sand skat for alle, der elsker at lave og afprøve veganske retter.

Aquafaba er den tykke væske, der er tilbage efter kogning af kikærter eller andre bælgfrugter. Det er en forbløffende ingrediens, der fungerer som et fantastisk alternativ til æggehvide i plantebaserede opskrifter.

Aquafaba har en fantastisk evne til at binde og skumme, hvilket gør den perfekt til alt fra bagværk og desserter til saucer og mayonaise.

Magien ved aquafaba ligger i dens sammensætning af stivelse og proteiner, der giver den dens unikke egenskaber. Når det piskes, danner det stive tophætter og kan bruges som erstatning for æggehvide i opskrifter så som marengs, mousser og is.

Aquafaba er utrolig alsidig og kan bruges i mange forskellige opskrifter.

Her er nogle af mine foretrukne måder at bruge det på:

1: Vegansk marengs: Aquafaba piskes til stift (som hvis det var æggehvide), og sødes med sirup for at lave lækre og luftige marengs, der kan bruges til at lave pavlovaer, marengskranse og andre desserter.

2: Vegansk mayonaise: Aquafaba kan bruges som base for en lækker vegansk mayo. Bland det med olie, sennep, citronsaft og krydderier for at lave en cremet og velsmagende dressing til salater, sandwiches og wraps. Den nemmeste måde at bruge sit bønnevand på.

3: Veganske pandekager og æbleskiver: Tilføj pisket aquafaba til din pandekagedej og æbleskivedej for at gøre dem ekstra luftige og lette. Det hjælper med at give pandekagerne den perfekte konsistens uden at bruge æg.

4: Vegansk is: Brug aquafaba som base for en cremet og lækker vegansk is. Bland det med kokosmælk, vaniljeekstrakt og sødemiddel efter eget valg, og frys det derefter ned til en forfriskende dessert.

5: Vegansk chokolademousse: Chokolademousse var det første jeg nogensinde lavede med aquafaba i, fordi der kun var 3 ingredienser i. Jeg EEEEEEELSKER opskrifter med få ingredienser, der stadig kan blive til noget.

Opdagelsen af aquafaba som brugbar ingrediens i madlavning skyldes i høj grad veganske samfund, fællesskaber og mad-entuisiaster, der eksperimenterede med alternativer til æg i deres opskrifter.

Historien om aquafaba går tilbage til begyndelsen af 2010’erne, hvor nogle veganske mad-entuisiaster eksperimenterede med at bruge kikærtevand som erstatning for æggehvide i opskrifter. Den første dokumenterede omtale af denne praksis kan findes i et blogpost fra 2014 af en fransk kok ved navn Joël Roessel.

I blogindlægget beskrev Joël Roessel sin opdagelse af, hvordan kikærtevand kunne piskes stift præcis som æggehvide og bruges i opskrifter som marengs. Denne opdagelse spredte sig hurtigt blandt veganere og blev også populært blandt armatørkokke og professionelle.

Glean —- samarbejde. Træstammer og flødeboller og p-tærter

P.S.: Har du nogensinde brugt aquafaba i en opskrift? Del gerne erfaringer og favoritopskrifter i kommentarsporet nedenfor, så vi er flere der kan udvide horisonten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Det moderne, medfølende, passionerede, jordiske væsen. Mig, kogt ned i en høj-koncentreret suppeterning.

Ordene danner meget godt ring om det menneske jeg er, og nogle af de kvaliteter jeg besidder og forvalter.

Jeg hedder Heidi Lambers og jeg er gift med en hollænder. Vi bor i Nordjylland og ca. hveranden uge-ish udvides vores familie med mit bonusbarn. Læs mere her

Arkivskuffen

Måske vil du også være interesseret i

TRIM-SA-LA-BIM

Når du fjerner det overflødige, så kommer det vigtige frem. Om det er ukrudt, fedt, gæld, tøj du ikke længere kan passe eller ting du

Læs mere »

One prep ahead

At få lavet foran, føles som at gøre sit fremtidige selv en tjeneste. At der er sørget for en håndsrækning til trætte dage og uforudsete

Læs mere »