Jeg opdager denne opskrift i en story på Anettes instagramprofil; Mad med glød. Jeg elsker spinat og måden hun får brugt den veganske ‘feta’-version til at lave bechamelsauce var det, der lokkede mig ud i den her mere fyldige opskrift. I hvert fald når det er første gang man begiver sig ud i den og ikke kan li’ muskatnød.

Af min mand, som bruger friskkværnet peber som vi andre bruger salt, har jeg lært at skrue op for omdrejningerne på peberkværnen. Og derfor lod jeg denne opskrift få langt mere peber, og skruede rasendes meget ned for muskatnødden.

Min mand elsker ellers muskatnød, men det deler altså vandene her hos os. Han fyrer den af på parfumeret nød, når jeg ikke er hjemme og i dette tilfælde blev lasagnen så ret så peberet.

Men det smagte virkelig godt. Det stemte min veninde i med, da hun snuppede den sidste portion med på en ‘restesafari’. Og som hun overrasket sagde, “jeg er ellers ikke er sådan til peber, men heri er det ret godt faktisk”.

Om du er til muskat eller hælder mere til hvor peberet gror, så er denne opskrift et try-out værd.

Jeg skal i hvert fald lave den igen – med ekstra peber.

Heidi

PS: Opskriften på spinatlasagne med ‘feta’, er delt med Anettes tilladelse.

Anette Hoeg Nielsen har som passioneret plantenørd flittigt forvandlet planter til lækre retter på sin IG-profil @madmedgloed og på sin hjemmeside af samme navn.

Hendes fotofærdigheder får enhver ret til at fremstå enormt indbydende. Hun formår virkelig at fremhæve form, farve og tekstur. Derfor er der heller ikke noget at sige til, at du kan finde hendes kogebog ”Plantebaserede fristelser” i mange hjem. Anette er uddannet kostvejleder tilbage i ’96 og har beskæftiget sig med mad og økologi i mere end 28 år. Læs mere her.

Anette holder kurser i fermenteret mad, plantebaseret hverdagsmad eller tapas. Det kan du finde mere information om her.

Hun har i år også udgivet årstidskogebogen Det grønne årstidskøkken, Turbine Forlaget (16.4.2024). En kogebog med 100 opskrifter fordelt på de 4 årstider, syltede sager, fermenterede sager, bagværk og danske krydderurter.

Jeg kan kun sige, at når hun ruller farvepaletten fra grøntsagshimlen ud, så får man mad med glød!

Jeg har fået lov til at dele en af hendes signaturretter her på min livsstilsblog med plantebaserede opskrifter.

Velbekomme.

 

Print opskrift

Spinatlasagne med ‘feta’

En ret, der får hele bordet til fadet

Forb. tid

15 minutter

Tilb. tid

40 minutter
+ en samlingstid på 15 minutter

Tid i ovn

30 minutter

Samlet tid

1 time og 40 minutter

INGREDIENSER

BECHAMELSAUCE

4 spsk. smørbar
4 spsk. (fuldkorns)mel
8 dl usødet soyamælk (den grønne)
100 g. ‘feta’ – greek white block
2 spsk. citronsaft
Uraffineret salt a la keltisk salt eller himalayasalt
Friskkværnet peber
Friskrevet muskatnød

GRØNTSAGSFYLD

800 g. helbladet spinat (gerne fra frost)
1-2 squash (mellemstørrelse), i skiver
150 g. løg, i tern
4 fed hvidløg, fintrevet
1 tsk. muskatnød, fintrevet
Uraffineret salt

LASAGNEPLADER

Brug den slags du bedst kan lide. De findes i en fuldkorns-udgave eller en glutenfri version. Du kan også vælge at bruge nogle ekstra squash-skiver og lade dem gøre det ud for lasagnepladerne. I denne opskrift er der brugt 3 lag fuldkorns-lasagneplader.

TOPPING

100 g. ‘feta’ – greek white block
4 spsk. fuldkornsrasp
Urtesalt fx. Trocomare fra Herbamare
Peber, friskkværnet
Muskatnød, fintrevet

SERVERES TIL

Blandet salat a la denne eller denne (link til en af mine salater eller til Anettes)
Bagte, kogte eller (rå)stegte grøntsager
Oliven

PYNT MED

Frisk blegselleri toppe
Frisk basilikum

Print opskrift

FREMGANGSMÅDE

BECHAMELSAUCE

  1. Smelt smørret og rør melet sammen med det i en gryde.
  2. Hæld soyamælken lidt efter lidt, mens der piskes med piskeris. Saucen skal stille og roligt varmes op til det begynder at boble og simre.
  3. Tilsæt citronsaft, salt, peber og muskatnød. Bliv ved med at piske i blandingen.
  4. Smuldr nu ‘fetaen’ ud i saucen og pisk igen. Når ‘fetaen’ er smeltet er det tid til at smage saucen til. Giv dig tiden til at smage ordentligt til.
  5. Stil nu saucen til side.

GRØNTSAGSFYLD

  1. Rens løget og hak det fint.
  2. Rens hvidløgsfeddene og riv eller hak dem fint.
  3. Skyl squashen og skær enderne af. Skær nu squashen i tynde skiver på langs. Meget gerne på et mandolinjern.
  4. Tag en stor gryde og kom olivenolie i. Svits de hakkede løg og hvidløg, til de er klare.
  5. Tilsæt den frosne spinat. Rør i blandingen og læg låg på gryden. Lad den nu stå ved mellemvarme og simre til al spinaten er tøet op.
  6. Hæld nu spinat/løgblandingen over i et dørslag og lad det overskydende væske løbe fra.
  7. VIGTIGT: Pres med grydeskeen for at presse så meget væske fra som muligt.
  8. Kom derefter blandingen over i gryden igen. Blandingen krydres med salt, friskkværnet peber og friskrevet muskatnød.
  9. Varm en pande op og tilsæt olivenolien. Steg nu squashskiverne og krydr dem let med salt og peber på begge sider. De skal gerne have en smule farve, men ikke være gennemstegte. Læg de stegte squahskiver på et stykke køkkenrulle, så det overskydende olie suges af papiret.

SAMLING AF SPINAT-LASAGNEN

  1. Start med at komme et tyndt lag af saucen i bunden af fadet. (I opskriften er brug et fad på 22 cm *27 cm.)
  2. Læg nu et lag lasagneplader oven på saucen.
  3. Fordel et lag af spinaten og læg nogle af de stegte squash-skiver ovenpå.
  4. Og så fremdeles. Sauce-lasagneplader-spinat-squash. Der er nok til tre lag og til at slutte af med et tyndt lag sauce.
  5. Til sidst smuldres de sidste 100 g. ‘feta’ – Greek White block, over toppen og slut så af med at drysse nogle spiseskefulde rasp, lidt urtesalt, friskkværnet peber og friskrevet muskatnød ud over.
  6. Lasagnen er nu klar til bagning. Giv den ca. 30 minutter ved 175 grader varmluft. Dæk den evt. til med et låg de første 20 minutter og fjern det de sidste 10 minutter, så toppen bliver gylden.
  7. Lad først lasagnen køle lidt af før du serverer den. Så er den nemmere at skære ud.

ADVARSEL

Lasagnen er frygtelig varm længe efter den er kommet ud af ovnen, så man kan nemt brænde sig på sådan en varm sag. Lad den derfor med god barmhjertighed stå til afkøling et kvarter til 20 minutter inden servering.

Opskriften er sidste opdateret: 26. juni 2024

Tags

Det moderne, medfølende, passionerede, jordiske væsen. Mig, kogt ned i en høj-koncentreret suppeterning.

Ordene danner meget godt ring om det menneske jeg er, og nogle af de kvaliteter jeg besidder og forvalter.

Jeg hedder Heidi Lambers og jeg er gift med en hollænder. Vi bor i Nordjylland og ca. hveranden uge-ish udvides vores familie med mit bonusbarn. Læs mere her

Opskriftsarkiv

Kommentarer:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre lækre retter, du måske vil synes om

Kridhvid risengrød

Den der cremede konsistens og kridhvide farve. Det er med kokosmælk at risengrød på vegansk, får sin mest autentiske farve. Jeg har gået længe om

Læs mere »