Da Alberte delte en reel på instagram om den her paprikagryde, vidste jeg straks det var den, jeg skulle have på som hendes signaturopskrift hos mig. Så ville tiden vise om hun var enig i det, for Alberte er en sand mester ud i styling og sammensætning af salater, så det ville jo være nærliggende at give et skud ud til en af dem. Men hun er også en sand mester i velsmag, når hun tryller med råvarerne i sit køkken.

En af mine yndlingskategorier er: Hovedretter og aftensmad, som jeg foretrækker at spise til middag. Jeg er vild med varme retter og sovs.

Jeg elsker, når noget klassisk kan oversættes til en plantebaseret version og i samme ombæring nå nye højder.

Og det vil jeg sige at Alberte er lykkedes helt eminent med her. Paprikagryden er meget smagfuld og comforting til især de mørke måneder.

En af de mange fordele ved denne gryderet er, at den er frysevenlig og pakket med protein og vitaminer. På den måde har jeg mere variation til når jeg supplerer min mors fryser med portionsmadpakker, der er lige til at tage op og varme. Det gør hun bare ikke. Hun spiser direkte fra bøtten, når den er tøet op.

Bon appetit
Heidi

PS: Opskriften på paprikagryde, er delt med Albertes tilladelse.

Alberte Steengaard er en passioneret skaber inden for den plantebaserede madverden, kendt for sin særlige sans for smag, æstetik og kreativ foodstyling. Med en dyb kærlighed til grøn madlavning har Alberte gennem årene udviklet en unik evne til at forvandle råvarer til farverige og indbydende retter, der både frister og inspirerer.

I 2023 udgav hun sin første bog, Madglæde – grønne cravings fra Turbine forlaget, hvor hun præsenterer lækre plantebaserede og vegetariske opskrifter, der afspejler hendes tilgang til velsmagende og nærende mad. Altid med et øje for sæsonens bedste ingredienser. Kogebogen indeholder mere en 70 opskrifter og er spækket med grøn læring.

Albertes talent for foodstyling og fotografi bringer maden til live på en måde, der gør hver eneste ret til en visuel oplevelse. Hendes billeder formår at indfange den varme og fylde, der kendetegner hendes retter, og hver side i bogen er præget af Albertes karakteristiske stil: naturlige, levende farver og enkel elegance.

Alberte Steengaard har på kort tid formået at etablere sig som en unik markør indenfor den plantebaserede gastronomi og inspirerer madentusiaster til at udforske grønne, smagfulde alternativer.

Du kan finde Alberte og hendes farverige madunivers på Instagram og på bloggen Albertesteengaard.dk.

Print opskrift

Vegansk paprikagryde med balugalinser

Plantepakket gryderet

Forb. tid

10 minutter

Tilb. tid

30 minutter

Kogetid

20 minutter

Samlet tid

1 time

INGREDIENSER

PAPRIKAGRYDE

2 spsk olivenolie
250 g. champignons, i skiver
1 alm løg, fintsnittet
2 fed hvidløg, fintsnittet
1 gulerod, i tern
2 røde peberfrugter, i strimler
50 g soltørrede tomater i olie, i strimler
50 g tomatpure – 4 tsk
2 spsk sød paprika
1 tsk røget paprika
1,5 dl balugalinser
300 g havrefløde eller kokosfløde
400 g tomatpassata
20 g tahin (1 spsk)
1 spsk æblecidereddike
1 tsk uraffineret salt
Friskkværnet peber

TILBEHØR

Jasminris
Kartoffelmos
Soltørrede tomater, i strimler

TOPPING

Persille – gerne bredbladet, hakket
Purløg, hakket
Paprika, stødt
Friskkværnet peber, et par omdrejninger

Print opskrift

FREMGANGSMÅDE

PAPRIKAGRYDE

  1. Klargør grøntsagerne. Start med champignons, skær roden af, skyl og skær i skiver. Gulerod i tern, løg ligeså. Flæk den røde paprika på langs, tag kernerne ud, skyl og skær i strimler. Finriv hvidløg. De soltørrede tomater hakkes og stilles klar til senere. Skær ekstra soltørrede tomater i strimler til tilbehør/pynt. Drej tahin op, så den er klar.
  2. Skyl balugalinserne og sæt dem til at koge i 10 minutter. Skyl risene og sæt dem til at koge i 20 minutter. Så er det hele klar ca. samtidigt. NB: Se vejledning på kogning af ris under noter og variationer.
  3. Varm en stor gryde op til høj varme med 1 spsk. olivenolie. Når gryden er klar, tilsætter du champignons og steger dem HELT fri for væde i ca. 5-10 minutter indtil de knitrer. Skru ned til middel-høj varme og tilsæt yderligere en spsk. olivenolie. Kom løg, gulerod og peberfrugt i gryden og steg med i 3-5 minutter indtil løgene er bløde.
  4. Dræn og skyl balugalinserne og stil til side.
  5. Tilsæt nu finrevet hvidløg, soltørret tomat, sød paprika, røget paprika og tomatpure. Vend rundt og lad det stege med i 1-2 minutter. Tilsæt nu linserne, vend dem godt rundt i blandingen, så de får lov til at trække smag fra krydderierne.
  6. Kom tomatpassata, tahin, æblecidereddike, salt og friskkværnet peber i og rør rundt. Kom herefter havrefløde eller kokosmælk i.
  7. Kom gryden i kog, rør rundt, skru ned og lad simre i ca. 10 minutter, dog under jævnlig omrøring så linserne ikke sætter sig fast på bunden.
  8. Tilsæt yderligere havrefløde/kokosmælk/vand, hvis retten mangler væske. Tag risene af blusset og sæt til side med låg. De holder varmen længe.
  9. Når linserne er møre, smages retten til med salt, peber, ekstra paprika og evt. æbleeidereddike. Måske en klat herbaremere grøntsagsboullion for ekstra dybde. OBS: Den indeholder salt, så husk at regulere og justere i saltmængden inden.
  10. Server med ønsket tilbehør. Retten er smuk med ris, soltørrede tomatstrimler, stødt paprikadrys og masser er af finthakket, bredbladet persille på toppen.
  11. Velbekomme.
Opskriften er sidste opdateret: 05. november 2024

Tags

Det moderne, medfølende, passionerede, jordiske væsen. Mig, kogt ned i en høj-koncentreret suppeterning.

Ordene danner meget godt ring om det menneske jeg er, og nogle af de kvaliteter jeg besidder og forvalter.

Jeg hedder Heidi Lambers og jeg er gift med en hollænder. Vi bor i Nordjylland og ca. hveranden uge-ish udvides vores familie med mit bonusbarn. Læs mere her

Opskriftsarkiv

Kommentarer:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre lækre retter, du måske vil synes om

Kridhvid risengrød

Den der cremede konsistens og kridhvide farve. Det er med kokosmælk at risengrød på vegansk, får sin mest autentiske farve. Jeg har gået længe om

Læs mere »