Denne plantebaserede version af brændende kærlighed bevarer al hyggen og de fyldige smage, vi forbinder med retten, men uden brug af kød eller mejeriprodukter. Her får du en cremet og luftig kartoffelmos som base, beriget med plantebaseret smør eller en smule olivenolie, der giver den helt rette fløjlsbløde konsistens.

Toppen er inspireret af klassisk brændende kærlighed, men med et twist: “bacon” lavet af sprødristede svampe, skiver af røget tempeh eller marineret tofu, der giver både den røgede, salte smag og et lækkert bid. Du kan også købe dig til en vellykket version facon. Stegte løg tilsættes. Karamelliseret, bløde eller sprøde, så de smelter på tungen og komplementerer de knasende stykker af plantebacon.

Gør retten selskab med dybrøde rødbedetern som tilføjer en mild, sød jordagtig smag og et farverigt, saftigt bid, der spiller op til den røgede, salte plantebacon. Pynt af med friske krydderurter, som purløg og persille, for at tilføje både farve og friskhed.

Retten bliver en fyldig, varmende smagseksplosion, der emmer af kærlighed og tilfredsstiller alle, der søger et grønt twist på en dansk klassiker.

Fra 1. november har vi denne fast på menuplanen. Gerne hver onsdag. Den er der ingen der sidder over på. En dejlig vinterret. Også en pebervenlig ret, så endelig giv den nogle omdrejninger på kværnen.

Velbekomme
Heidi

Print opskrift

Brændende kærlighed

Gedigen dansk motorvejsret – genfødt som plantebaseret livret

Forb. tid

10 minutter

Tilb. tid

30 minutter

Kogetid

20 minutter

Samlet tid

1 time

INGREDIENSER

KARTOFFELMOS

2 kg bagekartofler, i grove stykker
100 g smørbar
1 dl ca havredrik eller plantefløde
1 1/2 tsk Maldon Seasalt
Peber, friskkværnet
1 drys muskatnød for the fans – not me. Kan udelades.

2 liter vand til at koge kartoflerne i

BLØDE eller SPRØDE LØG

6 alm løg, skåret i halve skiver ca 500 g
2 tsk Maldon Seasalt
1 spsk olivenolie, til stegning

Prøv også med karamelliserede løg

RØDBEDER i flere afskygninger

Syltede rødbeder, hjemmelavet i tern
Rødbedesalat, rå og frisk
Rå rødbede, (fin)revet
Eller brug de øko på glas fra Bornholm

ALTERNATIVT

Tyttebær syltetøj, i stedet for syltede rødbeder

TILFØJELSER

Stegt, røget tofu, i tern
Stegte plantepølser fra Spir, i skiver
Stegte champignons eller svampe
Facon fra Hanegal (den er glutenfri)

PYNT

Purløg, finthakket/klippet
Persille, finthakket
Persille, fritteret

Print opskrift

FREMGANGSMÅDE

VEJVISER

  1. Skræl bagekartoflerne og skær dem i grove stykker, så kogetiden afkortes.
  2. Hæld vand i gryde. I med kartoffelstykkerne og sæt klar på blus uden at tænde. INGEN salt endnu!
  3. Pil løg, halvér dem og skær i skiver og læg klar i pande og låg på.
  4. Tænd for begge blus. Hæld olivenolie ved løgene og steg dem til de er bløde og faldet sammen og tilsæt salt.
  5. Steg videre til de bliver gyldne og sprøde. Smag til og tilføj mere salt, hvis nødvendigt.
  6. Finhak en masse purløg og/eller persille. Enten til drys eller til at dreje i kartoffelmosen.
  7. Skær de syltede rødbeder i tern og put i skål.
  8. Facon steges i lidt olie, når der er kort tid a la 10 min. tilbage af kartoflernes kogetid.
  9. Når kartoflerne er kogt, hældes vandet fra. Hæld lidt af kogevandet i en skål og resten ud.
  10. Sæt låget på kartoflerne igen, så varmen ikke forsvinder.
  11. Skru løg og facon ned på 1, bare lige så det kan holde sig lunt og vend det sammen i én pande, så det er klar til servering om få minutter.
  12. Vip en god smørklat ind under låget til kartoflerne og lad det smelte lidt over kartoffelstykkerne.
  13. Tag kartoffelstamperen og mos kartoflerne godt direkte i gryden. Mindre opvask og mere varme. Tilsæt plantefløde, friskkværnet peber og evt. muskatnød til mosen og stampe mosen igen til den er cremet. Jo mere du stamper, jo mere luftig og cremet bliver den. Og NU kan du tilsætte salt og få den smagt mosen til.
  14. Har du brug for en mere lind mos, kan du bruge lidt af det kogevand du satte til side tidligere, hvis ikke det hele skal køres ind med smør og fløde. Altså det kan det jo sagtens, men man sparer lidt på kaloriefronten ved at benytte sig af kogevandet også. Eller bruge havredrik i stedet for fløde.
  15. Smag til og tilsæt mere salt, peber, fløde evt. muskatnød, hvis du ønsker. Når mosen har din foretrukne konsistens og smag, så er det tid til at få den på bordet.
  16. Servér med løg- og facon-blandingen, syltede rødbedetern og top med finhakket purløg.
  17. Anretter du, så lav en god og gavmild bund af kartoffelmos, noget revet, rå rødbede på midten, stak op med facon-løg-blandingen og giv det nogle syltede rødbedetern øverst. Kør noget friskkværnet peber på. En enkelt smørklat her og der, der kan smelte på vej over til dine kære, er en lækker lille treat at få med. Top med finthakket purløg eller drys noget plukket/hakket persille på. Og sidst, men ikke mindst, noget flagesalt som på kronen på værket, lige inden servering.
  18. Velbekomme.

TIP

Noget denne ret godt kan mangle er noget syrligt, så et godt tip er at tilføje lidt citronsaft til din mos eller rive lidt skal i din facon-løg-blanding. Eller give den noget citronsaft. Det skaber et herligt modspil til de søde løg.

Opskriften er sidst opdateret: 04. november 2024

Tags

Det moderne, medfølende, passionerede, jordiske væsen. Mig, kogt ned i en høj-koncentreret suppeterning.

Ordene danner meget godt ring om det menneske jeg er, og nogle af de kvaliteter jeg besidder og forvalter.

Jeg hedder Heidi Lambers og jeg er gift med en hollænder. Vi bor i Nordjylland og ca. hveranden uge-ish udvides vores familie med mit bonusbarn. Læs mere her

Få din opskrift med

Få din plantebaserede favorit-ret ind som signaturopskrift. Udfyld formularen her for høre mere.

Opskriftsarkiv

Kommentarer:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre lækre retter, du måske vil synes om

Kridhvid risengrød

Den der cremede konsistens og kridhvide farve. Det er med kokosmælk at risengrød på vegansk, får sin mest autentiske farve. Jeg har gået længe om

Læs mere »